Letra tm erruese e Edith Durham: “Disa oficerë serbë u mburrën në tryezën e darkës në Podgoricë


Nga Edith Durham:Gjatë pjesës më të madhe të kryengritjes së Isa Boletinit, unë isha në Shqipëri. E gjithë Shqipëria e Veriut u revoltua disa herë, me synimin për të fituar autonominë dhe mbi të gjitha, për të përcaktuar kufijtë, sepse ekzistonte frikë e madhe për ndonjë agresion serb.

Ishte në fakt revolta e Shqipërisë së Veriut ajo që u dha mundësi Turqve të rinj të rrëzonin regjimin e vjetër. Më pas, Turqit e rinj e djallosën situatën dhe i armiqësuan keqazi shqiptarët, duke dashur t’i osmanizojnë me forcë.

Isa Boletini ishte një lider shumë i aftë, i admiruar dhe i dashur shumë. Ai e deklaroi qartë se po luftonte kundër turqve për autonomi dhe kundër askujt tjetër. Ai e mbrojti pakicën serbe në vilajetin e Kosovës. Kur oficerët serbë morën kontaktet e para me të, në Shqipëri pati gëzim shumë të madh. Njerëzit më thoshin: Tani serbët janë miqtë tanë.

Be the first to comment on "Letra tm erruese e Edith Durham: “Disa oficerë serbë u mburrën në tryezën e darkës në Podgoricë"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*