Serweri: ShBA-ja, BE-ja dhe NATO duhet ta kundërshtojnë “botën serbe” të Vuçiqit


Bashkimi Evropian dhe NATO duhet ta njohin ideologjinë e “botës serbe” si anti-demokratike dhe ta kundërshtojnë me vendosmëri, i ka thënë gazetës boshnjake, “Avaz”, Daniel Serwer, profesor amerikan në Universitetin Johns Hopkins dhe ekspert i politikës ballkanike. JU FT OJM TE SHT YPNI VID EON KE TU

“Aleksandër Vulin u bë zëdhënësi kryesor i idesë që i atribuohet presidentit serb Aleksandër Vuçiq, dhe kjo është ‘bota serbe’. Kjo ide është një version i nxehtë i ‘Serbisë së Madhe’ të Sllobodan Millosheviqit, të cilin ai nuk arriti ta realizonte, sepse humbi të katër luftërat në vitet ’90-ta”, ka thënë Serweri. JU FT OJM TE SHT YPNI VID EON KE TU

Sipas tij, Vuçiqi dëshiron që serbët të bashkohen në një hapësirë të vetme politike dhe shtet. “Shanset për këtë janë të vogla, dhe Serbia ka tetë fqinj. Të gjitha vendet fqinje kanë pakica serbe, megjithëse në Bullgari është shumë e vogël. Gjashtë nga këto vende janë anëtare të NATO-s (Kroacia, Bullgaria, Hungaria, Maqedonia Veriore, Mali i Zi dhe Rumania). Dy trupat e tjerë pritës të BE-së dhe NATO-s u angazhuan për integritetin e tyre territorial, domethënë Bosnja dhe Kosova. Çfarë ndodhi kur Serbia u përpoq ta zgjeronte hapësirën e saj politike në vitet 1990 dhe t’i bashkonte disa nga ato pakica në një shtet? Lufta me Slloveninë, Kroacinë, BeH, Kosovën dhe NATO-n. Rezultati ishte që serbët nga vendet fqinje u larguan në Serbi dhe asnjë pëllëmbë e vendeve fqinje nuk i është dhënë Serbisë”, është shprehur Serweri.

Ai ka thënë se në mënyrën klasike të agresorit, Vulini e ka shpjeguar këtë nevojë me dëmin e shkaktuar serbëve. “Vetë viktimizimi është një pararendës klasik i dhunës. Memorandumi i Akademisë serbe, të cilin Millosheviqi e përdori për t’i justifikuar luftërat e tij, u përqendrua në pretendimin se serbët ishin viktima në Jugosllavi. Në lajme të tjera, anëtari serb i Presidencës së BeH, Millorad Dodik po paralajmëron ambasadorin e ShBA-së në BeH se ai nuk do ta pranojë vendimin për ta caktuar një Përfaqësues të ri të Lartë. Dodik pretendon se ai do ta mbrojë vetë Dejtonin, ose, thënë më mirë, atë që ai mendon se është Dejtoni. Dodik pretendon se 49 përqind e territorit të BeH ose RS-së është sovrane dhe duhet të jetë shtet i pavarur. Sidoqoftë, këtë nuk do ta gjeni në Dejton. Dodik padyshim do ta merrte një RS të pavarur në ‘botën serbe’”, ka theksuar Serweri.

Thelbi, sipas profesorit Serwerit, është fakti se “bota serbe” është rrezik dhe kërcënim për paqen dhe stabilitetin rajonal. “Rrëfimi i Vuçiqit se nuk do të lëshohet asnjë plumb është i zbrazët. Nëse ai vetë do të besonte në këtë, ai nuk do ta armatoste Serbinë me armë ruse dhe kineze. Ai supozon se nëse Serbia bëhet mjaft e fortë, fqinjët e saj do t’i japin territor dhe nuk rrezikojnë luftë. Nuk ka asnjë arsye për të menduar se kjo do të ndodhë ose që Serbia nuk do t’i përdorë armët nëse mendon, si Millosheviqi, se mund të fitojë”, ka thënë Serweri.

Be the first to comment on "Serweri: ShBA-ja, BE-ja dhe NATO duhet ta kundërshtojnë “botën serbe” të Vuçiqit"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*