Shqiptarët Në Turqi Dhe Të Drejtat E Tyre, Ja E Vërteta


Në Turqi sipas dhënave jetojnë zyrtarisht mbi 7 milionë shqiptarë, që janë gati si të harruar, të b0jk0tuar të inj0ruar dhe të asimiIuar, më shumë se askund vend tjetër. Hvp videvnn 5 svkonda dhe shfvqen pvmjet eksklvzive

Në këtë shekull, të zhvillimit dhe të ndryshimeve, të zhvillimit të demokracisë dhe të drejtave njeriut, të 7 milion shqiptarët e Turqisë, që janë të harruar, të b0jk0tuar dhe të inj0ruar e të asimiIuar, pa asnjë k0kërr te drejtë të shkollimit në gjuhën e tyre amtare shqipe, gjërë më tani nuk ka kurrfarë ndryshimi apo sinjali të ndryshmit dhe lirimit nga kjo arnaut0f0bi e aIban0fobi ,e trashiguar, e shekull pas shekulli, nga ish sistemi i vjetër otoman. Hvp videvnn 5 svkonda dhe shfvqen pvmjet eksklvzive

Sepse, atyre , arnautëve sot, nuk u Iejohet jo vetëm ta mësojnë gjuhën shqipe, qe jetojnë në Turqi. edhe atyre me v etdije akoma të zgjuar kombëtare por edhe atyre të asimiIuar ,për shkak të mungesës së shkollimit ,në gjuhën amtare shqipe dhe h arresa e kësaj gjuhe në të folur e shkruar ,nder shekuj ,pasi shumica të përfshirë, në sulltanate e hyqmete“ ,,kolltukgjinjë” nuk iu ka interesuar qenja e tyre kombëtare, kështu për shkak të këtij ,,indiferentizmit idi0tesk,”” por duke mënduar e me mëndje, vetëm ,, tek ,,kolltuku “”e –rahatlluku, s’pari i tyre e pastaj ,,i babës dovllet,”” ka shkaktuar një proces të tm’errshëm të asimiIimit , cili vërehet dukshëm, në shumë qytete të Turqisë! Hvp videvnn 5 svkonda dhe shfvqen pvmjet eksklvzive

Mëgjithëse, ëndrra e tyre për një atdhe të lirë dhe për mësim në gjuhen amtare të parëve, pra për gjuhës shqipe, akoma tek shqiptarët e Turqisë, edhe pse të p’ërbuzur, si arnaut, si qytetarë turq, të dorës apo të rendit së dytë, ende gjerë në ditët e sotme, kurrë nuk është shuar. Sot, nëpër shkolla publike e private, si dhe në universitetet turke, ka mundësi të mësohet, vetëm në anglisht, në frëngjisht, në gjermanisht, në italisht dhe në disa gjuhë tjera, por sistemi arsimor turk me disoozita, nuk e lejon hapjën e shkollimin e të folurit publik, në gjuhën shqipe, as në nivelin fillor, as atë te mesëm, e lere më, atë të lartin! Hvp videvnn 5 svkonda dhe shfvqen pvmjet eksklvzive

Ky është si të thuash,një lloj amaneti, i përcjellur, nga sulltanët ,katiIa të gjuhës shqipe,, brez pas brezi. Që ,,arnautët si vendali aut0kton”, tani të asimiIuar dhe as ata më vonë si ,,muhaxhirë“ që të mos ju lejohet jo vetëm të falurit, por as edhe të shkruarit, si ,,jazi” të gjuhës shqipe, lere më, përhapja e sistemit arsimor e shkollor, të saj. Pasi, Mehmet Hakifët edhe pse intelektual, por turkofil, më tepër kontribuan në asimi1 Iimit sesa në ngritjën kombëtare të bashkëkombasve të tyre . Sepse, ka mjaftuar vetëm një deklaratë e tyre, duke thënë, se ne jemi turk ,,musliman”, elhadulilah’ që brenda një nate këta të k0nvertohën, duke u shëndërruar, duke u bërë, si turq, e më turk se turqët.

Sot, në shumë shtete e vende të ndryshme, egzistojnë edhe katedrat albanologjike, ku zhvillohet të studiuarit e gjuhës shqipe edhe se ndoshta në të ardhëmen, do mbahën edhe seminarre, për këtë gjuhë, ku ka më numër i vogël emigrantesh shqiptarë, ku banojnë ne atë shtet siç është Kina dhe Rusia, ndërsa Ankaraja zyrtare, akoma nuk ka lejuar se paku të hapet një katedër albanologjike, për gjuhën shqipe, ku me qindra e mijëra intelektual shqiptarë,që me vetëdije e dijnë se janë shqiptarë, që janë dhe jetojnë në Turqi.

Sot ne disa shtete evropiane , mësimi në gjuhën shqipe, po zhvillohet dhe financohet, po nga buxhetët shtetrore si dhe nga fondet e veta siç janë Gjermani ,Austria , Franca , Zvicra , Suedia , Norvegjia Belgjika, Amerika ,Kanadaja Australia etj. Po ta marrim numrin e popullatës shqiptare që banon atje , në krahasim me Turqinë, do te mbetet një absurditet dhe marramendje ,që nuk do ta besonte këtë askush që kjo është një realitet.

Andaj,ne shqiptarët nuk kërkojmë as më shumë e as më pak sesa të na lejohet në bazë të dispozitave mbi drejtat themelore të njeriut, që të huIumtohen arkivat e Turqisë për tapitë e shqiptarëve në shtetet e Ballkanit. JU FT OJM TE SHT YPNI VID EON KE TU

Nuk ka lejuar të bëhen huIumtime në arkivat e veta, qe me miliona tapi ekzistojnë për t’i nxjerrë në pah se kush ishte autokton në trojet e Ballkanit. Këta 7 milion shqiptarë të tanishëm, stërgjyshërit dhe gjyshërit e tyre kane tapitë deri të molla e kuqe në Serbi , andaj here do kurdo këto arkiva duhet të hapen dhe te zbardhet ai kapitull i hidhur i asaj kohe të zhvilluar në demin e shqiptarëve. JU FT OJM TE SHT YPNI VID EON KE TU

Be the first to comment on "Shqiptarët Në Turqi Dhe Të Drejtat E Tyre, Ja E Vërteta"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*