Tё jetosh nё Finlandё, vendin mё tё lumtur nё botё


Për të tretin vit radhazi, Finlanda kryesoi listën e Raportit Botëror të Lumturisë. Nëse kjo është befasuese për ju, në fund të fundit, Finlanda është e njohur për dimrat e saj të ftohtë dhe dritën e kufizuar të ditës, ta dini se disa nga njerëzit e Finlandës janë po aq të habitur.

“Finlanda nuk është një vend haptazi i lumtur ose pa shqetësime,” tha Tom Lippo, themelues i Fact Laё, një kompani ligjore me zyra në Finlandë dhe Amerikё. “Finlandezët janë të rezervuar. Për shembull, gjuha finlandeze ka një frazë të zakonshme që përkthehet si “ai buzëqesh pa ndonjë arsye të mirë ” dhe ky nuk është një kompliment. Kështu që finlandezët janë tronditur kur mësuan se janë kaq të lumtur!

Sondazhi vjetor nga Gallup shikon gjashtë faktorë kryesorë: PBB për frymë, mbështetja sociale, jetëgjatësia, liria për të bërë zgjedhje të jetës, bujaria dhe nivelet e korrupsionit. Finlanda shënon rezultate të mira në të gjitha këto kategori, megjithëse ёshtё veçanërisht mirë me faktorin e bujarisë.

Ka shumë njerëz që pyesin se çfarë është ajo që u jep finlandezëve një pamje kaq pozitive dhe si është në të vërtetë jeta në Tokën e Mijërave Liqeneve. Theresa Christine, gazetare dhe blogere udhёtimesh vizitoi Finlandën dhe foli me njerëzit atje për të parë se si është të jetosh në vendin më të lumtur të botës. Prindërit duan që fëmijët e tyre të mund të marrin një arsim të shkëlqyeshëm në Finlandë

Ashtu si me Raportin Botëror të Lumturisë, sistemi arsimor në Finlandë ka përsëritur sukses në renditjen kombëtare, sipas Los Angeles Times. Për më tepër, njerëzit e vlerësojnë shumë cilindo që punon si mësues – përfshirë vetë vendin, i cili siguron që mësuesit të marrin trajnime të nivelit të lartë dhe paga të shkëlqyera, sipas The Guardian.

Jonathan, një shofer taksie nga Mbretëria e Bashkuar, u zhvendos në Finlandë pasi takoi gruan e tij atje. Megjithëse ai përfundimisht planifikon të kthehet në Mbretërinë e Bashkuar, ai tha se arsyeja kryesore për të qëndruar është sepse ai dëshiron që fëmijët e tij të shkojnë në shkollë në Finlandë dhe të marrin arsimin më të mirë të mundshëm. Sami Hero, zyrtari kryesor operativ i HappyOrNot, një kompani finlandeze që bën terminalet e matjes së kënaqësisë së klientit, jeton në Tampere, Finlandë, shpjegoi se arsimi është i bazuar në meritokraci, gjë që inkurajon studentët në moshë të re të punojnë shumë.

“Pas klasës së 9-të ju keni aplikuar në shkollën e mesme dhe pranimi bazohet në GPA tuaj dhe nganjëherë ata kanë provime të ngjashme me universitetet. Ky triazh i hershëm ndihmon fëmijët të formulojnë rrugën e tyre të ardhshme shumë herët dhe ata mësojnë herët për punën e vështirë të nevojshme për të arritur qëllimet, dhe gjithashtu si ndihet të dështosh ose të humbasësh qëllimet e tua.” tha Hero.

Finlanda u rendit kombi më i shkolluar në vitin 2016 dhe finlandezët i duan bibliotekat e tyre Një gjë ishte e sigurt, Christine nuk kishte nevojё tё fliste gjuhёn e tyre. Në Finlandë, shumë njerëz flasin anglisht, si dhe suedisht dhe finlandishtja dhe suedishtja janë gjuhë zyrtare që mësohen në shkolla, pasi Finlanda është zyrtarisht një vend bilingual. “Një përqindje e madhe e finlandezëve flasin më shumë se dy gjuhë të huaja. Ata gjithashtu udhëtojnë mjaft për pushime kështu që janë të ekspozuar ndaj kulturave të tjera,” tha Hero.

Shumë njerëz finlandezë gjithashtu rriten duke shkuar në bibliotekë. “Biblioteka është një pjesë kryesore e jetës për njerëzit këtu,” tha Hanna-Leena Halsas, një udhëzuese turistike në Finlandë. “Ata mund të bëjnë detyra shkollore atje ose hobi të tyre. Ёshtë një mjedis i sigurt.” Ndoshta shembulli më i mirë i kësaj në praktikë është Biblioteka Qendrore Oodi Helsinki, e cila u hap në 2018. Hapësira e ndritshme dhe e hapur ka shumë zonave të ndryshme, që nga librat dhe tryezat, te kabinat e regjistrimit audio dhe vendet e qepjes. Ajo u ndërtua për të qenë një hapësirë ​​pune, por edhe një dhomë e gjallë për njerëzit e Helsinkit, dhe kur e viziton ёshtё e mbushur me njerëz. Finlanda është gjithashtu një vend tepër i sigurt

“Ёshtë një vend i mirë për të krijuar një familje”, tha shoferi i taksisë Jonathan, duke shpjeguar se ai kurrë nuk shqetësohet kur fëmija i tij ecёn nëpër lagje vetëm. Sigurisht, në çdo qytet do të ketë një farë niveli të krimit, por edhe në kryeqytetin e Helsinkit nuk ka probleme të mëdha sigurie. Sapo të arrini në zonat më rurale të vendit, krimi është pothuajse inekzistent: Finlanda u emërua vendi më i sigurt në botë sipas një raporti të Forumit Ekonomik Botëror 2017. “Sipas Hartës së Rrezikut të Udhëtimit 2019, e cila vlerëson botën në tre kategori – rreziqet mjekësore, siguria dhe siguria rrugore – Finlanda ka nivelin më të ulët të kërcënimit”, sipas The Telegraph. Kujdesi shëndetësor është thelbёsor në Finlandë Kujdesi shëndetësor universal shihet nga finlandezët si” gjërat e duhura për të bërë “si një çështje morale, me ekonominë themelore si një çështje dytësore. Debati në lidhje me të është në vazhdim, por përqendrimi është kryesisht në mënyrën e arritjes së qëllimeve sesa në mënyrën e eleminimit tё tij.

Be the first to comment on "Tё jetosh nё Finlandё, vendin mё tё lumtur nё botё"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*